Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni polskiej"
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 2 jajka
- 300 g mąki
- sól
- dodatkowo: 2 łyżki masła
Przygotowanie
Ziemniaki umyłem, obrałem i zalałem taką ilością osolonego
wrzątku, by je zakrywał, wsypałem kopiastą łyżeczkę soli i gotowałem pod
przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 minut, ( czas zależny od
wielkości, a także gatunku ziemniaków). Jeśli trzeba uzupełnić wodę,
wlewając wrzątek. Odcedziłem i po wystygnięciu ziemniaków zmieliłem je w
maszynce do mięsa. Połączyłem z jajkami oraz mąką i zagniotłem ciasto.
Podzieliłem na części, na oprószonej mąką stolnicy uformowałem wałki o
średnicy 2 cm. Lekko je przypłaszczyłem i pokroiłem skośnie na kawałki
szerokie na mniej więcej centymetr. Ważne jest , aby robić to jak
najszybciej, ponieważ im ciasto dłużej stoi, tym staje się rzadsze i
kopytka się lepią. Wrzucałem do jak największej ilości wrzącej osolonej
wody. Kiedy woda ponownie się zagotowała , zmniejszyłem ogień. Wyjąłem
kopytka łyżką cedzakową 3 minuty po tym , jak wypłynęły na powierzchnię.
Podałem podsmażone na maśle.
Uwielbiam :) Zwłaszcza takie mocno podsmażone, jak na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuń