niedziela, 30 listopada 2014

Zupa z łososiem

Delikatna w smaku


















Składniki

  • 500 g filetów z łososia ze skórą
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • por (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

    Przygotowanie

    Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście ja również bardzo chętnie wykorzystuję łososia i jak najbardziej lubię kiedy mam świeżą porcję tej ryby. Jak dla mnie świetnym łososiem jest ten z https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-pure-swieza-porcja/ i praktycznie tylko go używam.

    OdpowiedzUsuń