Pożywna sałatka pełna witamin. Z pełnoziarnistym pieczywem lub bagietką stanowi lekkie danie główne
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka ( po ok. 20 dag )
- 1 średni ananas
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 80 ml rosołu drobiowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy dijon
- sałata do przybrania
Przygotowanie
Filety przyprawiłem solą i pieprzem , a następnie usmażyłem ok. 4
min z każdej strony na rozgrzanym oleju , odstawiłem przykryte na bok.
Ananasa pokroiłem w plastry, obrałem i usunąłem z nich środek , pokroiłem w kostkę.
Fasolę i kukurydzę odcedziłem na sitku , opłukałem w zimnej wodzie i osączyłem.
Cebulę pokroiłem na cienkie plasterki . Pomidor umyłem i pokroiłem w kostkę , usunąłem przy tym gniazdo szypułki.
Bazylię opłukałem, otrząsnąłem z wody i drobno posiekałem.
Filet pokroiłem w paski i wymieszałem w misce z ananasem, kukurydzą,
fasolą, cebulą oraz pomidorem. Listki sałaty opłukałem , osuszyłem.
Rosół wymieszałem z sokiem z cytryny, musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Sosem polałem sałatkę, posypałem bazylią i całość delikatnie wymieszałem.
Podałem w misce przybranej listkami sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz