sobota, 29 listopada 2014

Sałatka drobiowa z owocami

Pożywna sałatka pełna witamin. Z pełnoziarnistym pieczywem lub bagietką stanowi lekkie danie główne
















Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka ( po ok. 20 dag )
  • 1 średni ananas
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 80 ml rosołu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sałata do przybrania

    Przygotowanie

      Filety przyprawiłem solą i pieprzem , a następnie usmażyłem ok. 4 min z każdej strony na rozgrzanym oleju , odstawiłem przykryte na bok.
    Ananasa pokroiłem w plastry, obrałem i usunąłem z nich środek , pokroiłem w kostkę.
    Fasolę i kukurydzę odcedziłem na sitku , opłukałem w zimnej wodzie i osączyłem.
    Cebulę pokroiłem na cienkie plasterki . Pomidor umyłem i pokroiłem w kostkę , usunąłem przy tym gniazdo szypułki.
    Bazylię opłukałem, otrząsnąłem z wody i drobno posiekałem.
    Filet pokroiłem w paski i wymieszałem w misce z ananasem, kukurydzą, fasolą, cebulą oraz pomidorem. Listki sałaty opłukałem , osuszyłem.
    Rosół wymieszałem z sokiem z cytryny, musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Sosem polałem sałatkę, posypałem bazylią i całość delikatnie wymieszałem.
    Podałem w misce przybranej listkami sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz