Propozycja na połączenie mięsa z warzywami.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula
- 300 g porów
- 250 g pieczarek
- 50 g masła
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu worcester
- 1/8 l bulionu mięsnego , może być z kostki
- 175 g mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- 1 żółtko
- sól , świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem i pokroiłem w cienkie krążki.
Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki.
Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej
patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy
podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się
zbyt duże grudki.
Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion.
Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto.
Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco
większego od samej formy).
Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę.
Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie do brzegów
formy. Nadmiar ciasta odkroiłem. Pośrodku ciasta wykroiłem otwór
umożliwiający ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z
pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto
roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą
powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami.
Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
jestem nią zachwycona !! chyba zrobię na Walentynki :) ściskam Was mocno !
OdpowiedzUsuń