piątek, 28 listopada 2014

Zupa jarzynowa z tortellini

Syta zupa z pysznym chorizo i tortellini.

















Składniki

  • małe pętko chorizo
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 3 pomidory
  • mała cukinia
  • 150 g tortellini z serem
  • świeży rozmaryn
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Chorizo kroimy na plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min.
    Marchewki kroimy w talarki (jeśli mamy duże ,to w kostkę). Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z marchewką do kiełbasy z cebulą.
    Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 min.
    Pomidory sparzamy ,obieramy i miksujemy razem ze świeżym rozmarynem. Dodajemy do zupy i gotujemy 20 min.
    Cukinię kroimy na plasterki i dodajemy do zupy razem z tortellini. Gotujemy jeszcze 8-10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz