Syta zupa z pysznym chorizo i tortellini.
Składniki
- małe pętko chorizo
- cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1,25 l bulionu warzywnego
- 3 pomidory
- mała cukinia
- 150 g tortellini z serem
- świeży rozmaryn
- parmezan
- natka pietruszki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Chorizo kroimy na plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min.
Marchewki kroimy w talarki (jeśli mamy duże ,to w kostkę). Czosnek
przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z marchewką do kiełbasy z
cebulą.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 min.
Pomidory sparzamy ,obieramy i miksujemy razem ze świeżym rozmarynem. Dodajemy do zupy i gotujemy 20 min.
Cukinię kroimy na plasterki i dodajemy do zupy razem z tortellini.
Gotujemy jeszcze 8-10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed
podaniem każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym
parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz