czwartek, 27 listopada 2014

Cielęcina w pomidorach

Delikatne mięso cielęce w sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem oliwek.
















Składniki

  • 1 kg cielęciny
  • pół butelki czerwonego wina
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki 400-g pomidorów krojonych
  • czarne oliwki , ok. 20 szt
  • 3 kolorowe papryki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • mąka
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

    Przygotowanie

      Na ¼ oliwy z oliwek przesmażyłem cebulę , dodałem pokrojony czosnek i oregano , zamieszałem. ¾ wina wlałem do cebuli razem z pomidorami w zalewie. Doprawiłem przyprawami. Dusiłem na małym ogniu.
    Cielęcinę pokroiłem w grubą kostkę , posoliłem i popieprzyłem, oprószyłem mąką. Obsmażyłem na oliwie na rumiano. Dodałem do sosu. Paprykę pokroiłem w paski , podsmażyłem na patelni , na której smażyłem mięso , dolałem resztę wina , zagotowałem , dodałem do sosu wraz z oliwkami. Dusiłem razem do czasu , aż mięso było miękkie. Sos powinien być gęsty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz