Delikatne mięso cielęce w sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem oliwek.
Składniki
- 1 kg cielęciny
- pół butelki czerwonego wina
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki 400-g pomidorów krojonych
- czarne oliwki , ok. 20 szt
- 3 kolorowe papryki
- 100 ml oliwy z oliwek
- mąka
- oregano
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie
Na ¼ oliwy z oliwek przesmażyłem cebulę , dodałem pokrojony
czosnek i oregano , zamieszałem. ¾ wina wlałem do cebuli razem z
pomidorami w zalewie. Doprawiłem przyprawami. Dusiłem na małym ogniu.
Cielęcinę pokroiłem w grubą kostkę , posoliłem i popieprzyłem,
oprószyłem mąką. Obsmażyłem na oliwie na rumiano. Dodałem do sosu.
Paprykę pokroiłem w paski , podsmażyłem na patelni , na której smażyłem
mięso , dolałem resztę wina , zagotowałem , dodałem do sosu wraz z
oliwkami. Dusiłem razem do czasu , aż mięso było miękkie. Sos powinien
być gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz