wtorek, 18 listopada 2014

Zupa z groszku cukrowego

Smaczna i lekka zupa bez mięsa.

















Składniki

  • 700 g groszku cukrowego
  • duża marchew
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kostkę.
    Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion i zagotowujemy całość ciągle mieszając. Dodajemy groszek ,marchewkę pokrojoną w półtalarki ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do talerzy ,posypujemy jajkami pokrojonymi w kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz