Smaczna i lekka zupa bez mięsa.
Składniki
- 700 g groszku cukrowego
- duża marchew
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 ml słodkiej śmietany
- łyżka mąki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kostkę.
Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku
rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion i
zagotowujemy całość ciągle mieszając. Dodajemy groszek ,marchewkę
pokrojoną w półtalarki ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy do
miękkości warzyw. Zupę zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę ,do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do talerzy ,posypujemy
jajkami pokrojonymi w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz