środa, 19 listopada 2014

Burgery z cukinii i ricotty

Zdrowo i smacznie


















Składniki

  • 2 cukinie (ok. 50 dag)
  • 20 dag ricotty
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek
  • 2 cebule dymki
  • papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

    Przygotowanie

      Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce , pokroiłem w kostkę. Dymkę oczyściłem opłukałem , posiekałem razem ze szczypiorem. Chili umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy oliwkami.
    Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami.
    Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

2 komentarze: