Burgery z cukinii i ricotty
Zdrowo i smacznie
Składniki
- 2 cukinie (ok. 50 dag)
- 20 dag ricotty
- 10 dag bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek
- 2 cebule dymki
- papryczka chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce , pokroiłem w kostkę.
Dymkę oczyściłem opłukałem , posiekałem razem ze szczypiorem. Chili
umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy
oliwkami.
Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser ,
żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę
warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na
sztywno białkami.
Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery
i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
Bardzo pomysłowe, pycha!
OdpowiedzUsuńCiekawie się zapowiadają, zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuń