Kolejne bezmięsne danie ,proste i bardzo smaczne
Składniki
- 300 g makaronu farfalle
- 500 g pieczarek
- 6 dymek
- świeży tymianek
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka posiekanego lubczyku
- łyżeczka estragonu
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 200 ml gęstej śmietany
- 150 g sera startego corregio
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki kroimy
na 4 i dodajemy do dymek ,oprószamy solą i pieprzem ,lekko podsmażamy.
Zalewamy wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i dusimy na
małym ogniu ,dodajemy przyprawy. Po 20 minutach ,sos zdejmujemy z ognia i
dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby na małym ogniu
redukujemy sos (wg własnych upodobań). Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu ,mieszamy i lekko
podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz