środa, 19 listopada 2014

Farfalle z pieczarkami w śmietanie

Kolejne bezmięsne danie ,proste i bardzo smaczne
















Składniki

  • 300 g makaronu farfalle
  • 500 g pieczarek
  • 6 dymek
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka posiekanego lubczyku
  • łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 150 g sera startego corregio
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki kroimy na 4 i dodajemy do dymek ,oprószamy solą i pieprzem ,lekko podsmażamy. Zalewamy wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ,dodajemy przyprawy. Po 20 minutach ,sos zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby na małym ogniu redukujemy sos (wg własnych upodobań). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu ,mieszamy i lekko podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy startym serem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza