poniedziałek, 17 listopada 2014

Sos koperkowy

Składniki

  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • Sól ,pieprz ,cukier
  • Sok z cytryny

    Przygotowanie

    Masło rozpuścić na patelni ,wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min ,tak żeby mąka się przyrumieniła. Ciągle mieszając ,powoli wlać bulion i gotować 5 min. Wsypać umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze 2 min. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty. Doprawić do smaku solą ,cukrem ,pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować ,zdjąć z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz