piątek, 28 listopada 2014

Zapiekanka mięsna

Propozycja na połączenie mięsa z warzywami.

















Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 300 g porów
  • 250 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1/8 l bulionu mięsnego , może być z kostki
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 żółtko
  • sól , świeżo zmielony pieprz

    Przygotowanie

      Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem i pokroiłem w cienkie krążki.
    Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki.
    Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki.
    Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion.
    Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego od samej formy).
    Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie do brzegów formy. Nadmiar ciasta odkroiłem. Pośrodku ciasta wykroiłem otwór umożliwiający ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami.
    Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.

1 komentarz:

  1. jestem nią zachwycona !! chyba zrobię na Walentynki :) ściskam Was mocno !

    OdpowiedzUsuń