sobota, 1 listopada 2014

Gołąbki z czerwonej kapusty

Z kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem

















Składniki

  • kapusta czerwona
  • 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g)
  • szklanka kaszy bulgur
  • cebula
  • masło
  • natka pietruszki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy z ognia i po 5-6 min wyjmujemy je i odcedzamy.
    Kaszę przygotowujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Mięso oddzielamy od kości i mielimy na największych oczkach. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Mięso ,kaszę i cebulę łączymy ,dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. W brytfannie gołąbki układamy jeden obok drugiego. Gołąbki zalewamy bulionem warzywnym ,przykrywamy i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.

2 komentarze: