Gołąbki z czerwonej kapusty
Z kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem
Składniki
- kapusta czerwona
- 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g)
- szklanka kaszy bulgur
- cebula
- masło
- natka pietruszki
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy
głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W
garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy z
ognia i po 5-6 min wyjmujemy je i odcedzamy.
Kaszę przygotowujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu.
Mięso oddzielamy od kości i mielimy na największych oczkach. Cebulę
siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Mięso ,kaszę i cebulę
łączymy ,dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. W brytfannie
gołąbki układamy jeden obok drugiego. Gołąbki zalewamy bulionem
warzywnym ,przykrywamy i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.
Fanje!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja tradycyjnych gołąbków :)
OdpowiedzUsuń