piątek, 10 października 2014

Strogonow

Moja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna .













Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 papryki ( czerwona i zielona )
  • kieliszek białego wina
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • sól , pieprz

    Przygotowanie

      Wołowinę umyłem , osuszyłem, wyciąłem z niego wszystkie błony , chrząstki i tłuste kawałki , pokroiłem w cienkie paski ( ok. 4 cm długości i 1 cm grubości ). Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na godzinę do lodówki.
    Umyłem pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki.
    Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można zaprawić śmietaną .

1 komentarz: