piątek, 10 października 2014

Roladki z jelenia z kapustą i grzybami

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.














 

Składniki

  • 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia
  • 200 g suszonych grzybów
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 700 ml bulionu wołowego
  • musztarda sarepska
  • 3 liście laurowe
  • jałowiec 2 szt
  • ziele angielskie (kilka)
  • pieprz czarny ziarnisty (kilka)
  • słodka mielona papryka
  • mąka
  • 200 g śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy.
    Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Z lodówki wyciągamy roladki ,każdą smarujemy musztardą (po jednej stronie) ,układamy po dwa plasterki boczku. Na brzeg każdej roladki kładziemy farsz ,zawijamy i owijamy sznurem do pieczenia (u mnie klipsy ,do roladek) ,oprószamy mąką i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki zalałem bulionem wołowym ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i dusiłem na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Sos można zaprawić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz