niedziela, 12 października 2014

Pasztet z jelenia

Pyszny ,puszysty i soczysty.

















Składniki

  • 1 kg mięsa z jelenia
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 200 g marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por (biała część)
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • Do przyprawienia masy:
  • 5 jajek
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki rozmarynu
  • łyżka zmielonego jałowca
  • 4 łyżki majeranku
  • łyżeczka mielonego pieprzu

    Przygotowanie

      Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy.
    Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.
    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium).
    Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz