Pyszny ,puszysty i soczysty.
Składniki
- 1 kg mięsa z jelenia
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 200 g wędzonej słoniny
- 400 g łopatki wieprzowej
- 200 g marchewki
- pietruszka
- seler
- por (biała część)
- 2 cebule
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
- Do przyprawienia masy:
- 5 jajek
- 2 łyżki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki rozmarynu
- łyżka zmielonego jałowca
- 4 łyżki majeranku
- łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie
Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą
kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną
wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty
,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę
(mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z
palnika i studzimy.
Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma
być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych
jednorazowych z aluminium).
Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz