niedziela, 12 października 2014

Deser z tapioki i mango

Kolejna propozycja na deser z tapioki















Składniki

  • 400 ml mleka waniliowego
  • 1/3 szklanki tapioki ( perełka duża )
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 1 mango
  • sok z cytryny

    Przygotowanie

      Tapiokę zalałem mlekiem waniliowym , odstawiłem na godzinę . Po tym czasie dodałem cukier , wanilię oraz szczyptę soli , zagotowałem. Gotowałem na małym ogniu 12 –15 minut , aż perełki tapioki zrobiły się przezroczyste i miękkie.
    W międzyczasie umyłem mango , obrałem , wydrążyłem miąższ, dodałem sok z cytryny i zmiksowałem. Odstawiłem do lodówki .
    Ugotowaną tapiokę wyporcjowałem . Pozostawiłem do zgęstnienia kilka minut , nałożyłem na wierzch warstwę musu z mango. Udekorowałem . Odstawiłem do schłodzenia do lodówki.

1 komentarz: