Kolejna propozycja na deser z tapioki
Składniki
- 400 ml mleka waniliowego
- 1/3 szklanki tapioki ( perełka duża )
- 1/4 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 1 mango
- sok z cytryny
Przygotowanie
Tapiokę zalałem mlekiem waniliowym , odstawiłem na godzinę . Po
tym czasie dodałem cukier , wanilię oraz szczyptę soli , zagotowałem.
Gotowałem na małym ogniu 12 –15 minut , aż perełki tapioki zrobiły się
przezroczyste i miękkie.
W międzyczasie umyłem mango , obrałem , wydrążyłem miąższ, dodałem sok z cytryny i zmiksowałem. Odstawiłem do lodówki .
Ugotowaną tapiokę wyporcjowałem . Pozostawiłem do zgęstnienia kilka
minut , nałożyłem na wierzch warstwę musu z mango. Udekorowałem .
Odstawiłem do schłodzenia do lodówki.
bardzo lubię desery z tapioki!
OdpowiedzUsuń