Inspiracją wypieku tego ciasta było wyzwanie rzucone na FB :D Ciasto zrobione praktycznie z samych białek ,jest delikatne ,pulchne ,o niewielkiej zawartości cukru. Trochę poczytałem i największą rolę w przygotowaniu tego ciasta stanowi studzenie ,oraz temperatura białek. Najlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło: angel chiffon cake
Składniki
- 8 białek ze średniej wielkości jajek
- 40 ml oleju
- 80 ml mleka
- 70 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- laska wanilii
- 70 g cukru pudru
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę ,pod koniec dodając cukier puder. Pianę delikatnie łączymy z ciastem ,dokładnie mieszając składniki. Ciasto przelewamy do tortownicy 18 cm (lub 17cm –nie smarujemy tłuszczem) ,pieczemy 40 minut w temperaturze 170°C. Następnie piekarnik wyłączamy ,lekko uchylamy drzwiczki i przez 10 minut studzimy. Wyjmujemy ciasto ,przykrywamy papierem do pieczenia ,tortownicę obracamy do góry dnem. Studzimy tak by był lekki dopływ powietrza ,do czasu kiedy ciasto zupełnie wystygnie.
Poproszę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować ;)
UsuńCudownie leciutkie i delikatne, jak chmurka :)
OdpowiedzUsuń