czwartek, 9 października 2014

Sałatka makaronowa z sosem paprykowym

Pyszna ,aromatyczna sałatka.
















Składniki

  • 200 g makaronu w kształcie ryżu
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g szynki gotowanej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 ogórków gruntowych
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • szczypior
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Makaron ugotowałem al dente ,odcedziłem i ostudziłem. Papryki piekłem w temperaturze 200° C ,do momentu kiedy skórka papryki nie zrobiła się ciemna (około 1,5 godziny). Następnie paprykę przełożyłem do papierowej torebki. Ostudziłem ,obrałem ze skóry ,usunąłem nasiona ,miąższ przełożyłem do wysokiego naczynia i razem z jogurtem naturalnym zblendowałem na jednolitą masę. Ogórki i szynkę pokroiłem w kostkę ,pomidorki na mniejsze kawałki ,szczypior posiekałem. Wszystkie składniki wymieszałem razem z makaronem i sosem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz