Delikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek.
Składniki
- 3 białe części pora
- 6 skrzydełek
- 2 marchewki
- mały seler
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- sól ,pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki drobnego makaronu
- Pulpeciki:
- 3 jajka
- natka pietruszki
- kiełki owsa
- mała cebula
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną wodą (1,2 l) ,solimy i
zagotowujemy. Szumowiny zbieramy ,dodajemy liście laurowe ,ziele
angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 min. Mięso wyjmujemy i
studzimy. Oddzielamy mięso od kości i dodajemy do zupy.
Marchew i seler kroimy w kostkę ,pora w piórka ,warzywa podsmażamy na
maśle. Dodajemy Do zupy ,gotujemy do miękkości warzyw. Następnie
wsypujemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i
pieprzem.
2 jajka gotujemy na twardo ,studzimy ,obieramy i ubijamy (tak jak
ziemniaki). Dodajemy surowe jajko ,posiekaną natkę i kiełki owsa
,posiekaną cebulę ,bułkę tarą (masa powinna być zwarta) ,do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Z masy przygotowujemy pulpeciki (nabieramy
łyżeczką do herbaty) ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano.
Zupę podajemy z pulpecikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz