wtorek, 7 października 2014

Zupa z pora na skrzydełkach z pulpecikami z jajek

Delikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek.
















Składniki

  • 3 białe części pora
  • 6 skrzydełek
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • sól ,pieprz
  • łyżka masła
  • 2 łyżki drobnego makaronu
  • Pulpeciki:
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
  • kiełki owsa
  • mała cebula
  • bułka tarta
  • sól ,pieprz
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

      Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną wodą (1,2 l) ,solimy i zagotowujemy. Szumowiny zbieramy ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i dodajemy do zupy.
    Marchew i seler kroimy w kostkę ,pora w piórka ,warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy Do zupy ,gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    2 jajka gotujemy na twardo ,studzimy ,obieramy i ubijamy (tak jak ziemniaki). Dodajemy surowe jajko ,posiekaną natkę i kiełki owsa ,posiekaną cebulę ,bułkę tarą (masa powinna być zwarta) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy przygotowujemy pulpeciki (nabieramy łyżeczką do herbaty) ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano.
    Zupę podajemy z pulpecikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz