poniedziałek, 6 października 2014

Galareta wieprzowa z dodatkiem wołowiny

Moja wersja galarety na ostro


















Składniki

  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 nóżki wieprzowe przednie
  • ogon wieprzowy
  • pół kg wołowiny extra
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • średni seler
  • 1/2 pora - biała część
  • opieczona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie , jałowiec , pieprz ziarnisty , liść laurowy
  • natka pietruszki

    Przygotowanie

      Golonkę , nóżki , ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na wolnym ogniu , po około 2 godzinach dodałem warzywa wcześniej umyte i obrane .Całe wrzuciłem do gotującego się mięsa. Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ,aż mięso odchodziło od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników , dodałem ;listki natki , zalałem powstałym bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz