Moja wersja galarety na ostro
Składniki
- 1 golonka wieprzowa
- 2 nóżki wieprzowe przednie
- ogon wieprzowy
- pół kg wołowiny extra
- 4 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- średni seler
- 1/2 pora - biała część
- opieczona cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ziele angielskie , jałowiec , pieprz ziarnisty , liść laurowy
- natka pietruszki
Przygotowanie
Golonkę , nóżki , ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka
,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę.
Gotowałem na wolnym ogniu , po około 2 godzinach dodałem warzywa
wcześniej umyte i obrane .Całe wrzuciłem do gotującego się mięsa.
Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ,aż mięso
odchodziło od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru.
Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Doprawiłem solą i
pieprzem.
Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem
w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników , dodałem
;listki natki , zalałem powstałym bulionem. Odstawiłem w chłodne
miejsce do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz