Strogonow
Moja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna .
Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ogórki konserwowe
- 2 papryki ( czerwona i zielona )
- kieliszek białego wina
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- sól , pieprz
Przygotowanie
Wołowinę umyłem , osuszyłem, wyciąłem z niego wszystkie błony ,
chrząstki i tłuste kawałki , pokroiłem w cienkie paski ( ok. 4 cm
długości i 1 cm grubości ). Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na
godzinę do lodówki.
Umyłem pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno
posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę ,
zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu
pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki.
Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na
niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy ,
musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami ,
uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na
wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed
podaniem można zaprawić śmietaną .
No ciekawy:) jeszcze nie robilam:)
OdpowiedzUsuń