Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami
Bo tak mi zostało po pierogach...
Składniki
- 250 g pieczonego kurczaka
- natka pietruszki
- maggi
- garść suszonych grzybów
- 150 g kapusty kiszonej
- liść laurowy
- jajko
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki
,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz
przyprawą maggi.
Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką
wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.
Mięso i kapustę łączymy ze sobą ,dodajemy cebulę, grzyby i jajko (jeśli masa
jest „lejąca” możemy dodać bułkę tartą) ,składniki mieszamy ,doprawiamy
solą i pieprzem. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety ,obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
kotlet z niespodzianką. inne, może lepsze wykorzystanie kurczaka.
OdpowiedzUsuń