sobota, 4 października 2014

Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami

Bo tak mi zostało po pierogach...




















Składniki

  • 250 g pieczonego kurczaka
  • natka pietruszki
  • maggi
  • garść suszonych grzybów
  • 150 g kapusty kiszonej
  • liść laurowy
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól ,pieprz
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

      Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi.
    Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.
    Mięso i kapustę łączymy ze sobą ,dodajemy cebulę, grzyby i jajko (jeśli masa jest „lejąca” możemy dodać bułkę tartą) ,składniki mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.

1 komentarz: