Ryż z mango
Lekka przekąska
Składniki
- cebula
- czerwona papryka
- 100 g marchewki
- 100 g cukinii
- mango
- 2 dymki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kumin
- szczypta cynamonu
- kolendra
- po szczypcie kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- sól
- łyżka masła
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 300 g ryżu basmati
Przygotowanie
Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w
paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki.
Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę.
Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem olej , ma tłuszczu
zrumieniłem cebulę . Dodałem po 1 łyżeczce kminu i kolendry oraz resztę
przypraw , krótko smażyłem.
Dodałem paprykę , marchewkę i migdały , oprószyłem solą i smażyłem
ok. 5 minut. Dodałem ugotowany ryż , chwilę podgrzewałem. Cukinię
poddusiłem 3 minuty na maśle , dodałem do ryżu , wymieszałem .
Patelnie zdjąłem z ognia , do ryżu dodałem mango ,
1 łyżeczkę soku z cytryny , cebulkę i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki , delikatnie wymieszałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz