piątek, 3 października 2014

Ryż z mango

Lekka przekąska            
















Składniki

  • cebula
  • czerwona papryka
  • 100 g marchewki
  • 100 g cukinii
  • mango
  • 2 dymki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kumin
  • szczypta cynamonu
  • kolendra
  • po szczypcie kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • sól
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 300 g ryżu basmati

    Przygotowanie

      Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki.
    Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę.
    Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem olej , ma tłuszczu zrumieniłem cebulę . Dodałem po 1 łyżeczce kminu i kolendry oraz resztę przypraw , krótko smażyłem.
    Dodałem paprykę , marchewkę i migdały , oprószyłem solą i smażyłem ok. 5 minut. Dodałem ugotowany ryż , chwilę podgrzewałem. Cukinię poddusiłem 3 minuty na maśle , dodałem do ryżu , wymieszałem . Patelnie zdjąłem z ognia , do ryżu dodałem mango ,
    1 łyżeczkę soku z cytryny , cebulkę i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki , delikatnie wymieszałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz