Miałem ochotę na brukselkę ,konkretnie na zupę. Poszperałem i znalazłem
przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam!
Składniki
- 1 kg brukselki
- 1 l rosołu drobiowego
- 250 g boczku wędzonego
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- por (biała część)
- cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 50 g wędzonej słoniny
- łyżka mąki
- szczypiorek
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki
,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 30
min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę
,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze
słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler
,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i
gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Na koniec dodajemy posiekany
szczypiorek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
mmm brukselka to chyba moje ulubione warzywko, ale takiej zupki to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń