czwartek, 2 października 2014

Zupa z brukselki

Miałem ochotę na brukselkę ,konkretnie na zupę. Poszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam!













Składniki

  • 1 kg brukselki
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • por (biała część)
  • cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 50 g wędzonej słoniny
  • łyżka mąki
  • szczypiorek
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. mmm brukselka to chyba moje ulubione warzywko, ale takiej zupki to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń