niedziela, 26 października 2014

Galaretka pigwowa z pistacjami

Smaczna pigwa , warto spróbować


















Składniki

  • 50 g pistacji uprażonych i drobno posiekanych
  • 4 torebki herbaty cytrynowej
  • 2 i 1.2 szklanki wrzącej wody
  • 4 duże pigwy ( ok. 1,4 kg)
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 800 g cukru pudru

    Przygotowanie

      Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje.
    W dużej misce zalałem torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut.
    Wyjąłem torebki herbaty.
    Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno.
    Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu
    Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę.
    Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , aż cukier się roztopi. Gotowałem dalej , bez przykrycia , często mieszając , aż masa mocno zgęstniała i ściemniała. Przelałem do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostawiłem w temperaturze pokojowej do stężenia.

2 komentarze: