niedziela, 26 października 2014

Pstrąg tęczowy z małym ratatouille

Pstrąg na sposób francuski

















Składniki

  • 4 filety z pstrąga tęczowego
  • 4 małe cukinie
  • 4 małe pomidory
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego oregano
  • zielona pietruszka
  • sól , pieprz

    Przygotowanie

      Umyte cukinie ( ze skórką ) pokroiłem na małe kawałki. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki , pokroiłem na ćwiartki. Cebulę pokroiłem w drobna kostkę , a ząbek czosnku na plasterki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy , wrzuciłem pokrojoną cebulę i plasterki czosnku, chwilę smażyłem. Dodałem cukinię, sól , pieprz , smażyłem na dużym ogniu kilka minut, mieszając. Dorzuciłem ćwiartki pomidorów i smażyłem jeszcze ok. 10 minut, dodając wyciśnięty ząbek czosnku i oregano . Jarzyny muszą być chrupiące , lekko twardawe.
    Na drugiej patelni rozgrzałem pozostałą oliwę i podsmażyłem krótko posolone filety z pstrąga ( po 5 minut z każdej strony ). Ułożyłem na talerzu z małym ratatouille , posypałem zieloną pietruszką , polałem sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz