Pstrąg na sposób francuski
Składniki
- 4 filety z pstrąga tęczowego
- 4 małe cukinie
- 4 małe pomidory
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego oregano
- zielona pietruszka
- sól , pieprz
Przygotowanie
Umyte cukinie ( ze skórką ) pokroiłem na małe kawałki. Pomidory
sparzyłem, obrałem ze skórki , pokroiłem na ćwiartki. Cebulę pokroiłem w
drobna kostkę , a ząbek czosnku na plasterki. Na patelni rozgrzałem 3
łyżki oliwy , wrzuciłem pokrojoną cebulę i plasterki czosnku, chwilę
smażyłem. Dodałem cukinię, sól , pieprz , smażyłem na dużym ogniu kilka
minut, mieszając. Dorzuciłem ćwiartki pomidorów i smażyłem jeszcze ok.
10 minut, dodając wyciśnięty ząbek czosnku i oregano . Jarzyny muszą
być chrupiące , lekko twardawe.
Na drugiej patelni rozgrzałem pozostałą oliwę i podsmażyłem krótko
posolone filety z pstrąga ( po 5 minut z każdej strony ). Ułożyłem na
talerzu z małym ratatouille , posypałem zieloną pietruszką , polałem
sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz