Prosto i smacznie. Danie robione na bazie francuskiego ratatouille.
Składniki
- 4 małe cukinie
- 4 małe pomidory
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- podwójny filet z kurczaka
- 300 g makaronu penne
- 3 łyżki cebulki marynowanej
- łyżka ziół prowansalskich
- natka pietruszki
- 300 ml bulionu warzywnego
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,smażymy na rozgrzanym
tłuszczu. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę ,dodajemy do kurczaka razem z
ziołami prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami
pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki).
Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą
i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i
posiekaną natką pietruszki.
Zachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. Do akcji można zgłosić wiele przepisów makaronowych a na zwycięzcę czeka wymarzona podróż.
OdpowiedzUsuńWszystkie informacje na www.zBLOGowani.pl w zakładce akcje.