poniedziałek, 27 października 2014

Penne z cukinią i kurczakiem

Prosto i smacznie. Danie robione na bazie francuskiego ratatouille.

















Składniki

  • 4 małe cukinie
  • 4 małe pomidory
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • podwójny filet z kurczaka
  • 300 g makaronu penne
  • 3 łyżki cebulki marynowanej
  • łyżka ziół prowansalskich
  • natka pietruszki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę ,dodajemy do kurczaka razem z ziołami prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Zachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. Do akcji można zgłosić wiele przepisów makaronowych a na zwycięzcę czeka wymarzona podróż.
    Wszystkie informacje na www.zBLOGowani.pl w zakładce akcje.

    OdpowiedzUsuń