Zupa warzywna z pulpecikami nadziewanymi mozzarellą
Delikatna w smaku
Składniki
- 2 duże marchewki
- pietruszka
- mały seler
- biała część pora
- grzyb suszony
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka ziół prowansalskich
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki drobnego makaronu ( u mnie zacierka babuni)
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka koperku
- sól ,pieprz
- Pulpety:
- filet indyka (ok. 500 g)
- 2 łyżki musztardy dijon
- mozzarella (małe kulki)
- bułka tarta
- sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem z
pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek.
Zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła
prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele
angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.
- Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory.
- Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą.
- Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy
jedną ,osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i
obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano.
- Po czym dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze jakieś 5 min. Zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz