Hiszpańskie tapas. Przepis przywieziony z wakacji ,jeszcze ciepły :D Uwielbiam tapas ,więc postaram się robić je częściej.
Składniki
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
- 250 g zielonych oliwek
- 250 g czarnych oliwek
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 3 drobno posiekane dymki
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- łyżka posiekanej mięty
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Nasiona kopru i kumin prażymy na suchej patelni. Do miski
wrzucamy otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy szczyptę
cynamonu ,uprażone nasiona i oliwki. Przygotowujemy sos. Ocet ,oliwę i
sok mieszamy z posiekaną dymką ,miętą i natką pietruszki. Dodajemy do
oliwek ,mieszamy ,zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na
48 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz