czwartek, 18 września 2014

Oliwki z pomarańczą i cytryną

Hiszpańskie tapas. Przepis przywieziony z wakacji ,jeszcze ciepły :D Uwielbiam tapas ,więc postaram się robić je częściej.












Składniki

  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
  • 250 g zielonych oliwek
  • 250 g czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3 drobno posiekane dymki
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka posiekanej mięty
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie

    Nasiona kopru i kumin prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy szczyptę cynamonu ,uprażone nasiona i oliwki. Przygotowujemy sos. Ocet ,oliwę i sok mieszamy z posiekaną dymką ,miętą i natką pietruszki. Dodajemy do oliwek ,mieszamy ,zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 48 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz