Bardzo popularna w Szwecji zapiekanka ,pokusa Jakuba zagościła dziś na
naszym stole. Można zrobić ja w wersji ze szprotkami lub ,tak jak u mnie
,anchois.
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 małe puszki anchois
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
Ziemniaki obrałem i pokroiłem w cienkie paski . Cebulę pokroiłem
w talarki i lekko zrumieniłem na niewielkiej ilości masła. Fileciki
osączyłem z oliwy i drobno pokroiłem.
W natłuszczonej masłem żaroodpornej formie ułożyłem warstwami
ziemniaki , przekładając je cebulą i anchois i połową śmietanki.
Piekłem 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C .
Po tym czasie zalałem zapiekankę resztą śmietanki i piekłem
jeszcze ok. 30 minut. Dolna i górną warstwą powinny być ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz