czwartek, 18 września 2014

Janssons frestelse

Bardzo popularna w Szwecji zapiekanka ,pokusa Jakuba zagościła dziś na naszym stole. Można zrobić ja w wersji ze szprotkami lub ,tak jak u mnie ,anchois.












Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 małe puszki anchois
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła

    Przygotowanie

      Ziemniaki obrałem i pokroiłem w cienkie paski . Cebulę pokroiłem w talarki i lekko zrumieniłem na niewielkiej ilości masła. Fileciki osączyłem z oliwy i drobno pokroiłem.
    W natłuszczonej masłem żaroodpornej formie ułożyłem warstwami ziemniaki , przekładając je cebulą i anchois i połową śmietanki. Piekłem 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C . Po tym czasie zalałem zapiekankę resztą śmietanki i piekłem jeszcze ok. 30 minut. Dolna i górną warstwą powinny być ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz