Z serii- odświeżam przepisy z dawnych lat.
Składniki
- 500 g kości (z mięsem) wędzonych
- 1 kg buraków
- 20 g suszonych grzybów
- 40 g smalcu
- cebula
- 20 g mąki
- 2 łyżki kaszy gryczanej
- 200 ml kwasu burakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- łyżka majeranku
- ocet
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Następnie dodajemy kaszę ,obrane mięso z kości i zagotowujemy.
Cebulę smażymy na smalcu ,dodajemy mąkę ,zalewamy odrobiną zimnej wody ,wlewamy do barszczu razem z posiekanym koperkiem i czosnkiem ,oraz majerankiem. Grzyby kroimy w paski i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Całość podajemy razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz