czwartek, 18 września 2014

Barszcz z kaszą







Z serii- odświeżam przepisy z dawnych lat.
















Składniki

  • 500 g kości (z mięsem) wędzonych
  • 1 kg buraków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 40 g smalcu
  • cebula
  • 20 g mąki
  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • 200 ml kwasu burakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • łyżka majeranku
  • ocet
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Kości wędzone gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę jarzynami ,burakami (kawałki) i grzybami ,dodajemy kwas burakowy. Po zagotowaniu wyjmujemy buraki ,grzyby i kości z mięsem.
    Następnie dodajemy kaszę ,obrane mięso z kości i zagotowujemy.
    Cebulę smażymy na smalcu ,dodajemy mąkę ,zalewamy odrobiną zimnej wody ,wlewamy do barszczu razem z posiekanym koperkiem i czosnkiem ,oraz majerankiem. Grzyby kroimy w paski i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem.
    Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
    Całość podajemy razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz