sobota, 20 września 2014

Kurczak aksamitny

Polski kurczak w chińskim wydaniu
















Składniki

  • kurczak (ok 1,5 kg)
  • 900 ml bulionu z kurczaka
  • szklanka sosu sojowego jasnego
  • szklanka sosu sojowego ciemnego
  • szklanka wina ryżowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • pęczek szczypiorku z dymkami
  • kawałek świeżego imbiru
  • cienko obrana skórka z pomarańczy
  • łyżka soli
  • 2 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • papryczka chilli (suszona)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego)

    Przygotowanie

      Kurczaka dokładnie umyłem od środka i na zewnątrz , delikatnie osuszyłem papierowym ręcznikiem.
    Składniki połączyłem w dużym rondlu , zagotowałem , stale mieszając . Włożyłem kurczaka do rondla piersią do dołu. , zmniejszyłem ogień , tak aby zalewa lekko „mrugała”.
    Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotowałem pod przykryciem około 15 minut . Zdjąłem rondel z ognia , pozostawiłem kurczak w zalewie około 30 minut ( cały czas pod pokrywką ) .
    Po tym czasie odwróciłem kurczaka , znowu przykryłem i pozostawiłem na kolejne 15 minut. Już nie gotowałem. Wyjąłem kurczaka z rondla , zalewę pozostawiłem. Kurczaka pokroiłem na nieduże porcje . Skropiłem częścią zalewy , w której kurczak się gotował.
    Pozostałą zalewę przecedziłem przez gęste sito , podałem jako sos do mięsa.
    Tego kurczak można podawać również na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz