wtorek, 16 września 2014

Tuńczyk w pomidorach

Kuchnia hiszpańska

















Składniki

  • 750 g świeżego tuńczyka
  • 5 pomidorów
  • 1 grillowana czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól

    Przygotowanie

      Zagotowałem wodę , włożyłem pokrojonego na kawałki tuńczyka. Jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia. , gotowałem ok. 2 minuty. Wyjąłem i osączyłem.
    Pomidory sparzyłem , obrałem ze skórki , zmiksowałem i przetarłem przez sito. W rondlu rozgrzałem oliwę , podsmażyłem czosnek i posiekaną cebulę. Dodałem pomidory , posoliłem i podgrzewałem 5 minut. Następnie dodałem tuńczyka i filiżankę bulionu warzywnego. Paprykę pokroiłem w paski , dodałem do pozostałych składników i dusiłem 15 minut.

2 komentarze: