Tuńczyk w pomidorach
Kuchnia hiszpańska
Składniki
- 750 g świeżego tuńczyka
- 5 pomidorów
- 1 grillowana czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 150 ml bulionu warzywnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie
Zagotowałem wodę , włożyłem pokrojonego na kawałki tuńczyka.
Jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia. , gotowałem ok. 2 minuty. Wyjąłem
i osączyłem.
Pomidory sparzyłem , obrałem ze skórki , zmiksowałem i przetarłem przez
sito. W rondlu rozgrzałem oliwę , podsmażyłem czosnek i posiekaną
cebulę. Dodałem pomidory , posoliłem i podgrzewałem 5 minut.
Następnie dodałem tuńczyka i filiżankę bulionu warzywnego. Paprykę
pokroiłem w paski , dodałem do pozostałych składników i dusiłem 15
minut.
Jest u Ciebie bardzo smacznie ....
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam ciepło ;)
Usuń