wtorek, 16 września 2014

Grzyby marynowane

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto zrobić choć kilka słoiczków na zimę.















Składniki

  • 1 kg grzybów
  • cebula
  • łyżka soli
  • Zalewa:
  • 1/2 l wody
  • niepełna szklanka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka cukru

    Przygotowanie

    Grzyby myjemy ,odcinamy trzonki ,wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 30 min. Grzyby wyciągamy (bez cebuli) ,przekładamy do wrzącej zalewy (ocet z wodą i przyprawami) ,zagotowujemy. Gorące przekładamy do słoików (opcjonalnie można dodać ugotowaną cebulę) i zakręcamy. Odstawiamy do ostudzenia (do góry dnem).

1 komentarz:

  1. Konieczność posiadania tych grzybków jest wielka .. u mnie już są :D

    OdpowiedzUsuń