wtorek, 16 września 2014

Sznycle piwne z sałatką ziemniaczaną

Bardzo syte i smaczne danie.

















Składniki

  • 4 sznycle wieprzowe
  • 1 jajko
  • 100 ml jasnego piwa
  • 30 g startego sera edam
  • mąka
  • sól
  • olej do smażenia
  • Sałatka:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • czerwona cebula
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cukier
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Sałatka:
    Ziemniaki i marchewki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku ,studzimy ,obieramy i kroimy na plasterki. Seler oraz cebulę drobno siekamy ,dodajemy do ziemniaków i marchewki ,mieszamy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,cukrem i octem. Dodajemy oliwę ,składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Sznycle:
    Jajka rozkłócimy ,dodajemy piwo i starty ser. Mieszamy ,stopniowo dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste). Na koniec solimy. Sznycle obtaczamy w cieście i smażymy na oliwie ,z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz