Bardzo syte i smaczne danie.
Składniki
- 4 sznycle wieprzowe
- 1 jajko
- 100 ml jasnego piwa
- 30 g startego sera edam
- mąka
- sól
- olej do smażenia
- Sałatka:
- 2 łodygi selera naciowego
- 600 g ziemniaków
- 2 marchewki
- czerwona cebula
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cukier
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Sałatka:
Ziemniaki i marchewki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku ,studzimy
,obieramy i kroimy na plasterki. Seler oraz cebulę drobno siekamy
,dodajemy do ziemniaków i marchewki ,mieszamy. Do smaku doprawiamy solą
,pieprzem ,cukrem i octem. Dodajemy oliwę ,składniki mieszamy i
wstawiamy do lodówki na godzinę.
Sznycle:
Jajka rozkłócimy ,dodajemy piwo i starty ser. Mieszamy ,stopniowo
dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste). Na koniec solimy. Sznycle obtaczamy
w cieście i smażymy na oliwie ,z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz