sobota, 27 września 2014

Pierożki serowo-śliwkowe

Proste i smaczne ciasteczka
















Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g)
  • 250 g śliwek węgierek
  • szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników)
  • cukier
  • cynamon
  • żółtko

    Przygotowanie

      Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając do smaku odrobiną cukru i szczyptą cynamonu.
    Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka (6 cm) ,na środek każdego umieszczamy trochę sera ,zamykamy i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy żółtkiem ,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz