sobota, 27 września 2014

Barszcz ukraiński

Jedna z ulubionych zup :P wersja wspomnieniowa
















Składniki

  • 1/2 średniej główki kapusty włoskiej
  • 3 młode marchewki
  • pietruszka
  • biała część pora
  • 3 małe buraki (200 g)
  • 100 g fasoli perłowej
  • 20 g selera
  • ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • przecier pomidorowy
  • 3 łyżki masła
  • kwaśna śmietana

    Przygotowanie

    Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka. Upieczone buraki pokroiłem w słupki. Kapustę pokroiłem w duże kawałki ,zalałem bulionem warzywnym i gotowałem do miękkości. Pozostałe warzywa pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki  (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Ale dawno nie jadłam tej zupy, smak dzieciństwa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń