Jedna z ulubionych zup :P wersja wspomnieniowa
Składniki
- 1/2 średniej główki kapusty włoskiej
- 3 młode marchewki
- pietruszka
- biała część pora
- 3 małe buraki (200 g)
- 100 g fasoli perłowej
- 20 g selera
- ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- przecier pomidorowy
- 3 łyżki masła
- kwaśna śmietana
Przygotowanie
Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w
wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka.
Upieczone buraki pokroiłem w słupki. Kapustę pokroiłem w duże kawałki
,zalałem bulionem warzywnym i gotowałem do miękkości. Pozostałe warzywa
pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko
poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w
kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z
pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą.
Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Ale dawno nie jadłam tej zupy, smak dzieciństwa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń