niedziela, 28 września 2014

Szarlotka na kruchym cieście

Po prostu pycha!
















Składniki

  • 400 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • sól
  • 1 kg szarej renety
  • 150 g cukru
  • cytryna
  • łyżeczka cynamonu

    Przygotowanie

      Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 10 min. Dodajemy pozostałą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy.
    Dużą porcję ciasta wyciągamy z lodówki ,rozwałkowujemy i przekładamy do małej blaszki robiąc 2 cm rant z ciasta ,małą przekładamy do zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 220°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka ,a na wierzch ścieram

2 komentarze: