Szarlotka na kruchym cieście
Po prostu pycha!
Składniki
- 400 g mąki
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 250 g masła
- sól
- 1 kg szarej renety
- 150 g cukru
- cytryna
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem
,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło
,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na
dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i
wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku
rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 10 min.
Dodajemy pozostałą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie
mieszamy.
Dużą porcję ciasta wyciągamy z lodówki ,rozwałkowujemy i przekładamy do
małej blaszki robiąc 2 cm rant z ciasta ,małą przekładamy do
zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 min w
temperaturze 220°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka ,a na wierzch
ścieram
Dziękuję ;) Ciepło pozdrawiam
OdpowiedzUsuń