poniedziałek, 29 września 2014

Patisony faszerowane mięsem i serem kozim

Pyszna odmiana patisona z moim ulubionym serem.















Składniki

  • 2 patisony
  • 100 g mięsa mielonego (karkówka)
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera koziego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski.
    Na patelnię dolałem połowę oliwy , dodałem pokrojoną w dość drobno cebulę , pod koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiłem solą . Poddusiłem chwilę pod przykryciem.
    Patisony umyłem , odkroiłem wierzchy , wydrążyłem . Miąższ pokroiłem w kostkę i dodałem do cebuli i czosnku. Dusiłem kilka minut pod przykryciem . Połączyłem składniki z mięsem , kozim serem , doprawiłem pieprzem i dokładnie wymieszałem.
    W szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał.
    Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi „czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały , więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem. Gotowałem je około 50 minut .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz