Pyszna odmiana patisona z moim ulubionym serem.
Składniki
- 2 patisony
- 100 g mięsa mielonego (karkówka)
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- papryczka chilli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g sera koziego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski.
Na patelnię dolałem połowę oliwy , dodałem pokrojoną w dość drobno
cebulę , pod koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek ,
doprawiłem solą . Poddusiłem chwilę pod przykryciem.
Patisony umyłem , odkroiłem wierzchy , wydrążyłem . Miąższ pokroiłem w
kostkę i dodałem do cebuli i czosnku. Dusiłem kilka minut pod
przykryciem . Połączyłem składniki z mięsem , kozim serem , doprawiłem
pieprzem i dokładnie wymieszałem.
W szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę
,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos
zgęstniał.
Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi
„czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem ,
zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż
patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały ,
więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem.
Gotowałem je około 50 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz