W nich zawarte jest wszystko co lubię.
Składniki
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 200 g surowego boczku
- pęczek koperku
- cebula
- łyżka masła
- liść laurowy
- 2 pomidory malinowe
- 200 g pieczarek
- 150 g startego sera edam
- sól .pieprz
- Naleśniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 125 ml mleka
- 125 ml wody gazowanej
- Dodatkowo do panierowania:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle
,dodajemy kapustę ,dolewamy 100 ml wody ,łyżeczkę soli ,liść laurowy i
dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do kapusty.
Pomidory sparzamy ,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do całości.
Pieczarki kroimy w kostkę ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu
,dodajemy do całości. Jeśli płynu jest za dużo ,to odparowujemy i
studzimy. Dodajemy posiekany koperek ,starty ser ,do smaku doprawiamy
solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Naleśniki:
Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną
grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości
tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony.
Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety
obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z
każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz