wtorek, 30 września 2014

Krokiety z kapustą włoską

W nich zawarte jest wszystko co lubię.















Składniki

  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 200 g surowego boczku
  • pęczek koperku
  • cebula
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • 2 pomidory malinowe
  • 200 g pieczarek
  • 150 g startego sera edam
  • sól .pieprz
  • Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • Dodatkowo do panierowania:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

      Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ,dodajemy kapustę ,dolewamy 100 ml wody ,łyżeczkę soli ,liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
    Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do kapusty.
    Pomidory sparzamy ,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do całości.
    Pieczarki kroimy w kostkę ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do całości. Jeśli płynu jest za dużo ,to odparowujemy i studzimy. Dodajemy posiekany koperek ,starty ser ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

    Naleśniki:

    Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony.

    Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz