Zupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować.
Składniki
- 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych)
- 2 pomidory
- biała część pora
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek
- 200 g mięsa mielonego z karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego
- masło
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- mielona kozieradka (do smaku)
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól ,pieprz
- dodatkowo ugotowany ryż
Przygotowanie
Przecier pomidorowy zagotowujemy z bulionem ,dodajemy bazylię
,oregano ,imbir. Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na kawałki i razem z
pokrojoną w kostkę marchewką i porem pokrojonym w talarki podsmażamy na
łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki.
Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu
,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec
dodajemy posiekany czosnek ,lekko dusimy i dodajemy do całości razem z
wytopionym tłuszczem.
Zupę zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Zupę podajemy z ugotowanym osobno ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz