Polska tradycja ,polskie smaki
Składniki
- 200 g makaronu łazanki Lubella
- 1/2 kg kapusty włoskiej
- 200 g boczku wędzonego
- liść laurowy
- cebula
- łyżka masła
- 1/2 pęczka koperku
- sok z cytryny
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotowałem według przepisu na opakowaniu. Kapustę włoską
posiekałem ,zalałem zimną wodą (200 ml –w razie potrzeby dolać),razem z
liściem laurowym i łyżeczką soli gotowałem do miękkości. Nadmiar wody
odparowałem. Cebulę posiekałem i podsmażyłem na maśle. Dodałem do
kapusty. Boczek pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem na suchej patelni i
razem z wytopionym tłuszczem dodałem do całości. Następnie dodałem
makaron ,wszystkie składniki ,razem z posiekanym koperkiem wymieszałem.
Do smaku doprawiłem solą ,pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz