środa, 10 września 2014

Łazanki z kapustą włoską

Polska tradycja ,polskie smaki















 

Składniki

  • 200 g makaronu łazanki Lubella
  • 1/2 kg kapusty włoskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • liść laurowy
  • cebula
  • łyżka masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • sok z cytryny
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Makaron ugotowałem według przepisu na opakowaniu. Kapustę włoską posiekałem ,zalałem zimną wodą (200 ml –w razie potrzeby dolać),razem z liściem laurowym i łyżeczką soli gotowałem do miękkości. Nadmiar wody odparowałem. Cebulę posiekałem i podsmażyłem na maśle. Dodałem do kapusty. Boczek pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodałem do całości. Następnie dodałem makaron ,wszystkie składniki ,razem z posiekanym koperkiem wymieszałem. Do smaku doprawiłem solą ,pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz