Jedna z ulubionych ,nieco pikantna i bardzo intensywna w smaku.
Składniki
- mięso mielone wołowe (200-300 g)
- 2-3 papryki czerwone
- 200 g pieczarek
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- puszka fasoli czerwonej
- 4-5 ziemniaków
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka majeranku
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie
Do garnka wlałem łyżkę oliwy i smażyłem rozdrabniając grudki
mięsa, stopniowo dodawałem warzywa: pokrojoną w kostkę cebulę, paski
surowej papryki, marchewki oraz przekrojone na ćwiartki małe pieczarki.
Duże ziemniaki pokroiłem w pocięte w półksiężyce. Wycisnąłem czosnek.
Wszystkie warzywa podsmażyłem przez 5 minut mieszając. Dodałem krojone
pomidory bez skórki i gniazd nasiennych.
Przyprawiłem wszystko majerankiem ,słodką papryką ,szczyptą kminku,
listkami laurowymi ,czarnym pieprzem ,ostrą papryką ,solą i pieprzem do
smaku.
Garnek uzupełniłem wodą do poziomu warzyw. Gotowałem ok 40 minut.
Następnie dodałem cały przecier oraz odcedzone i przepłukane wodą
fasolki. Gotowałem jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz