sobota, 26 lipca 2014

Pomidory faszerowane bakłażanem

Sezon pomidorowy czas zacząć.


















Składniki

  • 8 pomidorów (najlepiej malinowych)
  • bakłażan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 4 gałązki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • pieprz

    Przygotowanie

      Bakłażana umyłem i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy , wrzuciłem bakłażana , dodałem pokrojone oliwki i smażyłem pod przykryciem przez 10 minut , po 2 minutach smażenia posoliłem. Z pomidorów odciąłem wierzchy z szypułką. Nasiona i miąższ wydrążyłem łyżeczką . Pomidory posoliłem od wewnątrz , odwróciłem , wyłożyłem do cedzaka przekrojona stroną do dołu i odstawiłem na ok. 30 minut. Listki bazylii pokroiłem na małe kawałki. Czosnek obrałem i drobno posiekałem . Do miski włożyłem usmażony bakłażan z oliwkami , bazylie czosnek i oregano. Wymieszałem , doprawiłem solą i pieprzem.
    Pomidory ułożyłem na desce i napełniłem farszem . Żaroodporne naczynie wysmarowałem oliwą , ułożyłem pomidory , skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni C. Podałem na ciepło.

2 komentarze: