Sezon pomidorowy czas zacząć.
Składniki
- 8 pomidorów (najlepiej malinowych)
- bakłażan
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 4 gałązki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- pieprz
Przygotowanie
Bakłażana umyłem i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem 2
łyżki oliwy , wrzuciłem bakłażana , dodałem pokrojone oliwki i smażyłem
pod przykryciem przez 10 minut , po 2 minutach smażenia posoliłem. Z
pomidorów odciąłem wierzchy z szypułką. Nasiona i miąższ wydrążyłem
łyżeczką . Pomidory posoliłem od wewnątrz , odwróciłem , wyłożyłem do
cedzaka przekrojona stroną do dołu i odstawiłem na ok. 30 minut. Listki
bazylii pokroiłem na małe kawałki. Czosnek obrałem i drobno posiekałem .
Do miski włożyłem usmażony bakłażan z oliwkami , bazylie czosnek i
oregano. Wymieszałem , doprawiłem solą i pieprzem.
Pomidory ułożyłem na desce i napełniłem farszem . Żaroodporne naczynie
wysmarowałem oliwą , ułożyłem pomidory , skropiłem resztą oliwy.
Wstawiłem do piekarnika nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni
C. Podałem na ciepło.
ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńduet pomidor i bakłażan zawsze świetnie smakuje!
pyszności :)
OdpowiedzUsuń