Uwielbiam smak selera ,coraz więcej ludzi do niego przekonuje się.
Wersja z plackami sprawdza się nawet u niejadków. Do tego gulasz z
szynki...czego chcieć więcej...
Składniki
- 2 duże selery
- 1/2 szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
- serek almette naturalny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 300 g szynki surowej
- duża czerwona papryka
- duża cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- wędzona papryka w proszku
- sól ,pieprz
- opcjonalnie zagęstnik do sosów
- olej do smażenia
Przygotowanie
Do startego na dużych oczkach selera dodajemy serek naturalny
,jajka ,ugotowany ryż i mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy
placki ,następnie nadmiar tłuszczu osączamy przy pomocy papierowego
ręcznika.
Szynkę ,paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Następnie całość zalewamy bulionem ,dodajemy ziele angielskie i liście
laurowe i gotujemy dalej na wolnym ogniu przez 20 min. Sos możemy
zredukować (zajmie to więcej czasu) lub (tak jak ja) dodajemy zagęsnik
do sosów (ilość zależy od upodobań kulinarnych). Całość doprawiamy do
smaku solą ,pieprzem i wędzoną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz