Smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki
- 15 dużych pieczarek
- sól
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- papryczka ostra
- 100 g prosciutto
- mozzarella
- 2 łyżki czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- po łyżce świeżych ziół (oregano ,bazylia ,natka)
- łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie
Pieczarki po opłukaniu osuszyłem , wyciąłem korzonki , posoliłem od środka i z zewnątrz.
Farsz : starty parmezan , drobno posiekany czosnek , posiekaną papryczkę
, pokrojoną na drobno szynkę prosciutto , rozdrobniona na drobno
mozarellę , posiekane oliwki i suszone pomidory wraz z posiekanymi
ziołami wymieszałem w misce. . Dodałem śmietanę i ponownie delikatnie
wymieszałem.
Tak przygotowany farsz odstawiłem na krótko do lodówki. Następnie
nałożyłem farsz do pieczarek , tak aby powstał „ kopczyk” . Pieczarki
wyłożyłem na blachę z papierem do wypiekania. Rozgrzałem piekarnik do
temp. 180 stopni . Zapiekałem ok. 25 minut.
Podałem na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz